Tuesday, June 17, 2008

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ


Η φωτογραφία είναι μιας πλατείας της Νέας Υόρκης, της Union Square. Aν μεγαλώσετε την εικόνα θα δείτε πόσοι πολλοί άνθρωποι χαίρονται τον ήλιο, τα δέντρα, το πράσινο. Μπορεί όλοι αυτοί να ζουν σε μια μεγαλούπολη των 15 ή και παραπάνω εκατομμυρίων ανθρώπων όμως κάθε τους πλατεία, κάθε τους κεντρική αρτηρία είναι πνιγμένη στο πράσινο. Ώρες ώρες έχεις την εντύπωση ότι είσαι στην εξοχή μακριά από την βαβούρα και την πολυκοσμία της μεγαλούπολης. Κάτι τέτοιες στιγμές σκέφτομαι αυτόν τον απαράδεκτο δήμαρχο που έχουμε στη Σαλονίκη τον Β. Παπαγεωργόπουλο με τ' όνομα που εδώ και 13 ή 14 χρόνια στο τιμόνι της δημαρχίας δεν έχει καταφέρει όχι μόνο να κάνει κάποιο χώρο αναψυχής με δέντρα και πράσινο, αλλά και τα μεγάλα πάρκα της παραλιακής τα χαίρονται πλέον τα πρεζόνια και δεν τολμάει να πλησιάσει άνθρωπος.

Τα λέμε...

Friday, June 13, 2008

ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗ BEYONCE ΣΤΟ SOHO

Να τι μπορείς να πάθεις, στο Manhattan. Πας αμέριμνος και ήρεμος να πιεις ένα καφεδάκι,και ξαφνικά βλέπεις να περνούν από μπροστά σου η Beyonce με τον πως τον λεν, αααα τον θυμήθηκα Jay-z. Κάθονται σ' ένα κοντινό τραπέζι στο ίδιο μαγαζί και στα καλά του καθουμένου έρχεσαι αντιμέτωπος μ' ένα τσούρμο αδιάκριτους παπαράτσι απέναντί σου και με κάτι αγριεμένους σωματοφύλακες δίπλα σου, έτοιμους για όλα. Εγώ πάντως μερικές φώτο τις έβγαλα με κίνδυνο να μου έρθει ο καφές στο κεφάλι.

Τα λέμε...

Thursday, June 12, 2008

ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

ΟΙ ΘΕΟΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ

Ο ελληνισμός και ο χριστιανισμός πάνε πακέτο! Έτσι τουλάχιστον έμαθα στο σχολείο. Εκεί έμαθα πόσο ωραία, γρήγορα, και ειρηνικά, ασπάστηκαν οι Έλληνες τον χριστιανισμό, πόσο πρόθυμα κατέστρεψαν τους παγανιστικούς τους ναούς, και πως, στα ίδια θεμέλια έκτισαν τους χριστιανικούς ναούς της αγάπης!
Έμαθα, για την τεράστια προσφορά της εκκλησίας στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, άσχετα αν διάφοροι παρατρεχάμενοι συκοφάντες της επέρριψαν όλες της ευθύνες για το σχίσμα, και κατά συνέπεια την απομόνωση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας από την δύση και όχι μόνο.
Έμαθα, και για τον σπουδαίο ρόλο της στην εποχή της τουρκοκρατίας και τις υπηρεσίες που προσέφερε αγόγγυστα στον ελληνισμό. Μέχρι και το λάβαρο της επανάστασης παπάς το σήκωσε!!
Τώρα όσο για αυτά που ακούγονται ότι η εκκλησία έκανε όλη της την περιουσία εκείνη την εποχή και ότι απολάμβανε προνομιακή μεταχείριση από τον Σουλτάνο με αντάλλαγμα να μένει αμόρφωτος ο Ελληνικός λαός, και να αφορίζεται κάθε Έλληνας επιστήμονας, ή επαναστάτης, αυτά είναι γελοιότητες των γνωστών συκοφαντών. Έμαθα και άλλα πολλά στο σχολείο για την εκκλησία μας.
Όλα καλά γι' αυτήν. Τίποτε το μεμπτό. Ελπίζω μόνο, οι επόμενες γενιές να τύχουν μιας αντικειμενικότερης ενημέρωσης στον εκπαιδευτικό τομέα, σε ότι έχει να κάνει με την Ελληνική ιστορία και την εκκλησία ή τον χριστιανισμό αν προτιμάτε και να μη μεγαλώσουν και αυτές μέσα στο μύθο που μεγάλωσε η δική μου η γενιά, ελληνισμός=χριστιανισμός.

Τα λέμε...

Wednesday, June 11, 2008

Monday, June 2, 2008

ΘΕΣ ΝΑ ΛΟΥΣΤΕΙΣ; ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΝΑ ΒΡΕΞΕΙ!!!

Είμαι σπίτι αραχτός και βλέπω ειδήσεις. Και ακούω τον άνθρωπο γλάστρα ή αλλιώς τηλεπαρουσιαστή δελτίου ειδήσεων να μου τα χώνει με ύφος αυστηρό:Είσαι ασύδοτος ρε, Έλληνα με το νερό που σπαταλάς έτσι αλόγιστα! Είσαι ο πρώτος στην σπατάλη σ' όλη την Ευρώπη. Σπαταλάς κατά μέσο όρο 2400 κυβικά μέτρα νερού,είναι ντροπή αυτό που κάνεις βάζεις σε κίνδυνο την πατρίδα ρε, σε λίγο δεν θα έχουμε νεράκι να πιούμε!!

Και δεν σταματάει το θέμα εδώ,συνεχίζει προτείνοντας και τρόπους εξοικονόμησης νερού! Όταν πλένεις τα δόντια σου μην αφήνεις το νερό να τρέχει συνέχεια, μην πλένεις το μπαλκόνι σου, μην πλένεις το αυτοκίνητο σου. Πιθανόν σε κανά δυο χρονάκια από τώρα θα ακούσουμε και χειρότερα, όπως μην λούζεσαι κάθε μέρα, 2 φορές την εβδομάδα και πολύ σου είναι, μην τραβάς το καζανάκι με το πρώτο ''τσιρ-λι-πι-πι'' άσε να μαζευτούν μπόλικα, και άλλες τέτοιες έξυπνες ιδέες για να κάνουμε οικονομία.
Ρε σεις πάτε καλά; Θα μας τρελάνετε τελείως; Για πόσο μαλάκες μας περνάτε τελικά; Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα στην Ε.Ε. με πιο άχρηστους και ανεγκέφαλους, κρατικούς λειτουργούς. Και για να εξηγούμε εννοώ τα υψηλόμισθα διοικητικά στελέχη και όχι τους εργάτες. Αντί λοιπόν να μας τσαμπουνάτε έναν γενικό μέσο όρο (του στυλ πόσα εκατομμύρια κυβικά έχουμε ξοδέψει διά 8 εκατομμύρια πελάτες)ας μας τα πείτε καλύτερα αναλυτικά. Πείτε μας πρώτα πόσα κυβικά μέτρα νερού ξοδεύουν οι βίλες των πλουσίων με τις πισινάρες και τα εκατοντάδες στρέμματα γκαζόν τα οποία θέλουν πότισμα 2 φορές τη μέρα παρακαλώ για να μένει πράσινο το ντεκόρ και να ηρεμεί τον ιδιοκτήτη του(και καλά κάνει),πόσα κυβικά μέτρα νερό ξοδεύουν τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, (εκεί και αν δεν έχει πισίνες, γήπεδα του γκολφ) πόσα κυβικά μέτρα νερό ξοδεύονται από τους δήμους(δημοτικά πάρκα,συντριβάνια κ.α.) ,και πόσα από τις βιομηχανίες. Τέλος πείτε και σε μας πόσο νεράκι ξοδεύουμε, (αφού κάνετε πρώτα την αφαίρεση) μέσα στα κλουβιά μας στις οικοδομές.


Σίγουρα θα βγάλετε ένα πολύ διαφορετικό νούμερο προς τα κάτω βέβαια. Γι' αυτό να στρώσετε το κώλο σας κάτω να δουλέψετε, να κοιτάξετε να επισκευάσετε το δίκτυο σας που όταν τρυπάει σωλήνα κεντρική χύνονται στο δρόμο για μέρες χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, να στήσετε μονάδες αφαλάτωσης κατά μήκος της ακτογραμμής που θα σας λύσουν μονομιάς τα περισσότερα προβλήματα, όπως θα λύσουν πολλά προβλήματα και καινούργιοι αποταμιευτήρες νερού(από πηγές ή από βροχή). Έτσι μόνο θα αποκτήσουμε επάρκεια σε νερό. ΜΕ ΈΡΓΑ. Γιατί όπως και να το δούμε το θέμα κάνοντας οικονομία στο νερό, και περιμένοντας μόνο από τους βροχερούς χειμώνες, δεν λύνουμε το πρόβλημα απλά ως γνήσιοι Έλληνες το συντηρούμε. Και για να μη με πάρετε για κανέναν περίεργο παντογνώστη οι λύσεις για το πρόβλημα λειψυδρίας που έγραψα είναι προτάσεις ειδικών επιστημόνων που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στον τύπο δεν είναι δικές μου.

Γι' αυτό καλύτερα αν δεν μπορείτε να κάνετε έργα να πάτε στα σπίτια σας, να αναλάβουν και αυτή την υπηρεσία τίποτε Γερμανοί, τίποτε Γάλλοι οι οποίοι σίγουρα δεν θα μας παρακαλάνε να κάνουμε οικονομία αλλά μάλλον το αντίθετο, αφού για κάθε επιχείρηση το κέρδος της, είναι να πουλάει όσο περισσότερο από το προϊόν που παράγει, και όχι να μυξοκλαίει ότι δεν προλαβαίνει να καλύψει τη ζήτηση, ή ότι τελειώνουν τα αποθέματα, και άλλες τέτοιες ανόητες δικαιολογίες. Τέλος θα ήθελα να πω ότι ακόμα, και δίκιο να έχουν(που δεν έχουν) ότι καταναλώνουμε πολύ νερό και ότι ήμαστε οι πρώτοι σε κατανάλωση στην Ευρώπη κατά μέσο όρο πάντα, έτσι θα έπρεπε να είναι, αφού ζούμε στην πιο ζεστή και στη πιο άνυδρη χώρα της Ευρώπης. Ποιας χώρας οι κάτοικοι δηλαδή μπορεί να έχουν περισσότερο ανάγκη για κατανάλωση νερού κατά τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού οι Νορβηγοί; Με 10 μήνες χειμώνα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Τα λέμε...

Sunday, June 1, 2008

ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΛΑ ΣΤΟ ΓΚΑΡΑΖ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΑΕΡΑ

Δεν γνωρίζω τους ανθρώπους απέναντι από το σπίτι μου, ούτε μπορώ να εξηγήσω το λόγο που δεν έβγαλαν τις καρέκλες τους πιο έξω να τους δει λίγο φως. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι στις μεγαλουπόλεις οι άνθρωποι τείνουν να χάσουν την ταυτότητα τους, έχουν γίνει απόμακροι και ξένοι ο ένας με τον άλλον. Και οι γείτονες ακόμη, μόνο όταν θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο θα πουν μια τυπική κουβέντα. Βλέποντας αυτή τη φωτογραφία σκέφτομαι αν τελικά αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε για μια καλύτερη δουλειά και για τα όποια αγαθά της μεγαλούπολης που ζούμε(μουσεία,θέατρα,κέντρα διασκεδάσης)κτλ. Και αν είναι έτσι τότε νομίζω πληρώνουμε πολύ ακριβά αυτές τις ''απολαύσεις. Και δυστυχώς δεν τις πληρώνουμε με ιδρώτα και χρήμα μόνο ...

Τα λέμε...